недеља, 27. октобар 2013.

Пад Човека, део II

Пад Човека, део II

Варг Викернес
Пре око 10.000 година, човек је почео са култивациојом земљишта,такође. Човечанство је одједном постало бројније и вероватно по први пут у људској историји глад, тиранија, ропство и потхрањеност су постали реалност. Глад, због тога што су усеви пропадали са времена на време. Тиранија, због тога што је неко поседовао земљу и одлучивао ко ће да једе а ко не1. Ропство, због тога што је тиранима користило да претворе раднике у “људску” стоку. Потхрањеност, због тога што је настањен човек имао мање разноврсну исхрану.

1Реч “Lord”, (“l[ev]ord”, од нордијског hleif-vörðr, од прото-нордијског hlaiba-wardaR, од прото-индо-европског klaiba-wardas), чак и у оригиналу значи “чувар хлеба”.

Али због чега су почели са култивацијом земљишта?
Због тога што је било мање напорно него сакупљање дивљих бобица или другог јестивог растиња.
Тако да ширење агрикултуре у Европи није дошло као резултата “напретка” лењог и слабог помешаног човека – као што је и случај са припитомљавањем животиња. И пре 10.000 година, човек је знао да обрађује земљу, али је то радио само кад је био приморан, када није имао услова за живот ловца-сакупљача. Припитомљавање животиња је изазвало експлозију у људској популацији и све више и више Европљана је било приморано да се окрене припитомљавању животиња и агрикултури да би преживело. Чак и ако су видели негативне ефекте свега овога, они нису имали избора: морали су да одбаце њихов здрав и хармоничан ловачко-сакупљачки начин живота у корист агрикултуре. Већ је било превише људских бића…

Превео са енглеског Александар Маслар

Нема коментара:

Постави коментар