субота, 10. август 2013.

Плодови Јудео-Хришћанства

Плодови Јудео-Хришћанства

Варг Викернес


Шта мислите да се догодило Европи када су је јудео-хришћани преузели?
Ево неких примера шта се догодило, у различитим областима. Текст који следи је у потпуности прекопиран са овог блога.

Архитектура

Зидање камених грађевина, које су обимно грађене и у приватне и у јавне сврхе, се свело на војне и црквене структуре. Постојеће јавне зграде (форуми, библиотеке, позоришта, музеји, стадиони, хиподроми, циркуси, школе, гимназије, храмови, купатила, римски амфитеатри итд.) су најчешће вандализовани и уништени. Многе грађевинске технике су заборављене.

Образовање

Тамо где су чак и сиромашни учени да читају и пишу у паганска времена, а од богатих се очекивало да граде јавне школе, образовање је постало монопол цркве и ускраћивано је свима осим потенцијалним свештеницима и синовима богатих. Наставни план је био ограничен на хришћанску индоктринацију.

Плес

Плес је био забрањен као паганска ствар која има тенденцију да промовише пожуду.

Демократија

Демократија је осуђивана као нехришћанска ствар, пошто Библија претпоставља краљевства.

Историја

Чињенична историја је замењена креираном историјом и пропагандом (као што су „легенде), осим неких саосећајних хроника које се нису лоше рефлектовале на цркву. Неосећајне или објективне историје су „изгубљене“

Закон

Закон је претворен од инструмента правде у систем који је увео суђење божијим судом и често служио интересима цркве, поричући принципе природне правде. Неједнакост је био фундаментални принцип црквеног закона.

Литература

Сва литература, укључујичи и Библију, је била забрањена у народним масама. Неколицина којој је било дозвољено да научи да чита, била је ограничена на молитвенике и хришћанске легенде које су представљане као чињенице. Друге кљиге су биле уништаване или скриване по манастирима.

Математика

Била је ограничена на аритметричке операције које су биле неопходне цркви да израчуна датум Ускрса. У другим случајевима је третирана са сумљом или непријатељством.

Медицина

Медицински напредак је заустављен. Болест је третирана као казна за почињене грехе. Хигијена и јавно вођење рачуна о здрављу је напуштено као нехришћанско.

Музика и Певање

Музика и певање је сведено на црквену музику. У другом случају је третирано као сатанистичко. Класична опера је умрла под хришћанском хегемонијом – поново је обновљена у 16-том веку.

Природна историја

Изучавање природе, популарно у античком свету, стагнирало је све до просветљења. Истраживања су прекинута све до тад због тога што је црква инсистирала на буквалној интерпретацији Библије као непогрешиве књиге свог светског знања.

Сликарство и уметност

Свако приказивање је било забрањенено, а од 5-тог века ограничено само на религиозне теме. Постојећа нехришћанска уметност је била уништена. Закони перспективе, познати у доба антике, су били „изгубљени“ све док нису поново откривени од стране Брунелескија на почетку ренесансе. У 1563, Трентски савет је потврдио да је уметност конформистички, натуралистички алат пропаганде.

Филозофија

Црквени монопол је установљен. Теме су редуковане на сколастичке. Постојећа филозофска дела су уништавана. Прави филозофи су цензурисани, прогоњени и понекад убијани. Ниакав значајан напредак (осим од стране „херетика“) није напревљен све од убиства Хепатије па до Козима де`Медичија, који је оживео античку филозофију са својом Платоновом академијом у Фиренци.

Јавне службе

Јавне установе (школе,библиотеке, позоришта, спортски стадиони, купатила, хиподроми итд.) су скоро потпуно укинуте када је црква преузела тоталну контролу. Скоро свако село у Европи је имало средњевековну цркву, обично направљену од бољих материјала него било која локална зграда. Веома мали број места је имао црквене школе, болнице или неке друге корисне јавне грађевине. Прва модерна јавна библиотека је основана од стране Козима де`Медичија „кума“ ренесансе.    

Вајарство

Нерелигијске скукптуре су престале да постоје. Најбољи примерци из античког периода су били „изгубљени“. Инфериорне скулптуре су прављене за потребе црквене пропаганде. Ништа није могло да се пореди са квалитетом класичних радова, све до ренесансе.

Спорт

Спорт је престао да постоји заједно са интернационалним спортским догађајима. Замењени су са разним врстама мучења животиња и локалним разонодама које је црква контролисала.

Позориште

Глума је била забрањена, осим у пропагандне сврхе: религиозне церемоније,  предстве тајни и представе морала.

Јавно здравље

Јавна купатила, софтифицирани аквадукти и канализација су били или уништавани или запуштени (једини изузетак су била купатила у манастирима где су се монаси купали).

Инфраструктура

Улице и вијадукти су коришћени али не и одржавани. Дуго су опстајали само због доброг квалитета израде.“

Ако сте се икад запитали, ово је један од разлога зашто пишем постове као што су овај и овај. HailaR WôðanaR!  

Превео са енглеског Александар Маслар

Нема коментара:

Постави коментар