понедељак, 30. септембар 2013.

Тамнице Таме

Тамнице Таме
Варг Викернес
За почетак мало веома одговарајуће музике.
Многи мисле да је Бурзум оригинално био блек метал бенд и самим тим – због свих лажи које су ширене о томе чиме се блек метал бави – аутоматски, бар у неком тренутку, сатанистички.
1992_burzum
DarkThrone има текст на свом „Soulside Journey“ албуму који, бар мислим, укључује следећу линију: „If you call me evil I shall only stand proud („ако ме назовеш злим само ћу бити поносан“), која се односи на то да јудео-хришћани, све оне који се супростављају њиховим хебрејским глупостима виде као „зле“. И многи други дед метал музичари су усвојили ову идеју и у 1991. почели да користе сатанистичке слике и сатанистичке термине, једноставно да би изразили презир према јудео-хришћанству. Они нису били „сатанисти“ и снажно су се противили тзв. „цркви Сатане“, основаној и у то време још увек вођеној од стране јевреја Антона Шандора ЛаВеја. Били су против свега тога, а као што неки знају, појам „Сатана“ може једноставно да се схвати као „противник/непријтељ“, па у том контексту ово има смисла.
1993_det_som_engang_var
Бурзум није упао у ову замку; нису коришћени обрнути крстови (за које се очигледно верује да су сатанистички симболи…) ни на једном омоту  албума, нити сатанистички стихови, можда само са једним изузетком: песма названа „Dominus Sathanas“, са текстом који садржи назив песме који се неколико пута понавља.
Бурзум је био музички продужетак моје фасцинације за фантазијуБурзум је био чаробњачки експеримент, бекство од стварности, алтернативна филозофија, начин да се систематизују снови и мисли, помоћ у сањарењу, чак и медитацији. Сваки албум је направљен да представља „чин за спавање“, која уљуљкује слушаоца у сан – преноси га у свет снова, где је све могуће и у коме је потпуно слободан. Само име Бурзум, као што многи већ и знају, је реч (која се преводи као „тама“) из песме написане на Једином прстену из Толкиновог универзума.
ash-nazg-durbatulûk-ash-nazg-gimbatul-ash-nazg-thrakatulûk-agh-burzum-ishi-krimpatul
Ноћ је умирање дана, када наш свет бива послат у таму и као што сам био „противник“ („Сатана“) јудео-хришћанства, моја тама није била уопште нешто што је лоше. Моја тама је била прилика, не само за лутање у свет фантастичних снова, већ и за уважавање оног што је било виђено као „зло“ од стране „цркве“.
Ако желите примере на које сам начине ово изражавао, можете да прочитатетекстове мог првог албума, можда и боље другог албума. Могу да додам да је омот албума (очигледно) био јако инспирисан овим AD&D авантуристичким модулом, који служи као добар пример колико су ми биле важне pen & paper fantasy RPG игре, у то време.
Ако желите примере тога на који начин још увек изражавам ове исте идеје, 22 године касније, можете да прочитате на пример овај и овај пост.
PS. Можда сам требао да назовем овај пост „Advanced Dungeons of Darkness“…
T1-4ToEECover
Превео са енглеског Александар Маслар

Нема коментара:

Постави коментар