уторак, 24. септембар 2013.

Верцингеториксов Дух

Верцингеториксов Дух

Варг Викернес


Као што већ знамо, већина читаоца овога блога су Европљани који живе у Новом свету, у земљи која носи латинизован скандинавски назив, Америка, од Heimrik („Снажна кућа“). Ваши преци су напустили географску Европу и оставили вас да живите у земљи без много историје.
Са друге стране, Европа има много историје, али баш као и што можемо да очекујемо: много тога што мислимо да знамо о историји није ни близу да буде тачно. Авај! Неки чак тврде да је све што мислимо да знамо о историји погрешно.

Оно што мислимо да знамо о историји нам говори да је Француска била веома важна земља у Европи, све од периода Антике и остала је веома важна све од тада.

Map_Gallia_Tribes_Towns

Ако погледамо на стару мапу онога што данас називамо Француском, видећемо иста имена која се користе и данас у Француској: Парис је добио име по племену које се звало (претпостављам од Римљана) Parisii, које је учествовало у устанку који је предводио Верцингеторикс, против интернационалних Римљана, у 52. години пре Христа. Регија у којој сам раније живео, Оверња, је добила име по Верцингеториксовом сопственом племену Арвернима. Регија у којој данас живим, Лимузин, је – баш као и престоница регије Лимож – названа по племену Лемовици. Прича се да се око 10.000 Лемовичких ратника борило против Римљана у Бици код Алезије. Галија је пала тога дана, 52. године пре Христа и постала римска провинција, али је популација остала великим делом иста.

Западно од Галије, током такозване англо-саксонске инвазије на Британска острва у V-том веку, велики број Велшана се повукао у Бретању, али су они били расно и културно скоро идентични Галима који су већ живели ту, тако да се ништа битније није променило. Многи тврде и то да су причали истим језиком. Становништво је остало галско.

У такознаном Викиншком добу, велики број Данаца и нешто Норвежана су били позвани од стране француског краља да населе (оно што се због тога данас назива) Нормандију, да би штитили Француску од напада других Данаца и Норвежана. Они су били, што се и обично дешава Скандинавцима, лако асимиловани од стране галских староседоца и постали су, после једне генерације, Французи.

Французи (тј. француска популација) данас, створена је од стране неколико скандинавских племића, неколико потомака Римљана, али пре свега од свих Гала.

Ко су уствари били Гали?

Римски историчар Амианус Марселинус о Галима каже следеће:

„Скоро сви Гали су високог стаса, светли и руменог тена: страшни због строгости њихових очију, веома свадљиви, великог поноса и безобразлука. Цела трупа странаца не би могла да издрже борбу са једним јединим Галом, ако би позвао у помоћ своју жену, која је обично веома јака и плавих очију…“

384px-Taranis_Jupiter_with_wheel_and_thunderbolt_Le_Chatelet_Gourzon_Haute_Marne

Као и други европски народи и Гали су стварали величанствену уметност , имали напредну медицину – укључујући хирургију и биљну медицину – и уживали су у здравом животу у хармонији са (исто и са сопственом) природом. Они су наравно били такозвани пагани, тј. Европљани у уму, телу и духу!

Примери галске уметности:

470px-Parade_helmet

742px-Gold_torque_1

800px-Ceinture_en_or_MAN

Мушка кошуља је галски изум, који је остао у широкој употреби све до касног средњег века; другим речима хиљадама година!

Mail shirt

Ово је Галија у коју сам се преселио 2010-те. Иза свих модерних и страних утицаја који трују Галију данас, права Галија још увек живи. Вредности, идеје и што је најважније народ је жив! Револуција 1789 променила је површину, али испод Галија је остала и остаће Галија.

Све што расте без јаког корења може лако да буде ишчупано и бачено у страну. Тако једноставно. Чак и ако је отровно. Чак и ако је паразитско. Само га ишчупајте и баците у канту, где и припада. Проблем је решен.

Statue_Vercingetorix_Clermont-Ferrand

Слава Сварогу!

Превео са енглеског Александар Маслар

Нема коментара:

Постави коментар