петак, 5. јул 2013.

Европска Религија наспрам Атеизма



Европска Религија наспрам Атеизма




Варг Викернес


Изворни превод


Читање о европским божанствима треба да се чини уз музику у позадини.


Ако потражите појам религија на Википедији доћи ћете до следеће дефиниције: „Религија представља скуп културних система, система веровања, и погледа на свет који се односе на човека и његов однос према натприродном и духовном“. Ако потражите појам атеизам доћи ћете до следећег: „Атеизам је, у ширем смислу, одбијање веровања у постојање божанстава. У ужем смислу, атеизам је став да не постоје божанства.“ Из истог извора можемо да прочитамо да: „Божанство је назив за претпостављено натприродно бесмртно биће које се може сматрати светим, божанственим и поштованим.“





Дефиниција са Википедије изгледа да не покрива европско схватање шта је то божанство. У Европи, божанство (рецимо бог или богиња) је једноставно било која сила која чини добро за некога или нешто. Немачки термин «god» значи добро. Назив за скандинавског свештеника је био gôði а за свештеницу gyðja (да; обе речи једноставно значе «добро», прим. прев. на енглеском good). Скандинавски богови уобичајено су се називали æsir («духови»), тј. âss, и bönd («ланац», «везивање», «обавеза»), тј. band, али су се наравно звали иgôðir («богови», тј. «добре силе»), тј. gôð. Сви ови термини говоре доста о овим божанствима и шта су наши преци мислили о њима.


N.B.! Како је већ објашњено у Sorcery and Religion in Ancient Scandinavia, овдеисто, у Скандинавији не постоје „две фамилије“ богова, æsir и vanir; постоји само једна фамилија богова, али најлепши од њих се зову vanir («лепи»), тј. vanr.


Опасне силе које раде на томе да свуку доле, да разбију, да изазивају и тестирају богове се зову jötnar («гладни», «ждероње»), тј. jötunn. Они нису богови али су ипак силе које постоје у природи. Ипак, и оне су позитивне, у смислу да лоше силе дају прилику боговима да чине добра дела.





Богове Европе – не само Скандинавије – представљали су најбољи од наших предака, и на тај начин постајали и сами богови. Најбољи мушкарци за ово су бирани тако што су се такмичили у играма, данас најбоље познатим као Олимпијске игре или витешки турнири, а најбоље жене тако што су се такмичиле у играма и такмичиле у лепоти. Победнику је давана јабука. Младалачка снага, јачина и лепота су биле вредности које су се захтевале за ово божанства, и због тога су та божанства била «заувек млада» – када год божанство изгуби у годишњем такмичењу, он или она бивају замењени са неким ко је још јачим, још вештији, још лепши. Тако су божанства била «бесмртна». Никад нису умирала и држана су заувек млада јабуком која је давана победнику, сваке године.





Јötnar-и су били заробљени, али само током религијских церемонија, и били убијани после тих церемонија. Глумци су били «оживљавани» после, када су богови носили њихове «погребне остатке» до жртвеног дрвета где је била обешена њихова одећа (тј. њихова животна снага, боја и облик) коју су затим поново облачили. Све ово је веома детаљно објашњено у Sorcery and Religion in Ancient Scandinavia, a вероватно још и боље у (PDF поглављу из) MYFAROG-a. Само да приметим, MYFAROG је игра па у књизи постоје и друге ствари.


Сваки човек, може и мора да гаји богове и богиње у себи, у супротном опасне силе ће га преузети, како је објашњено у Преко Реке Ифинг.


Ако се вратимо на Википедијине дефиниције божанстава, које су поменуте раније у овом посту, постаје јасно да је европско веровање у божанства, у неком смислу, изван ових дефиниција. Исто тако постаје јасно да је атеизам, из угла европских веровања и божанстава, у ствари исто што и нихилизам. Ако су божанства оно добро и морално у човеку, онда је атеизам нихилизам; негација и одбацивање доброг и моралног у човеку.


Европско жртвовање животиња ојачава добро у онима који учествују у жртвовању; животиња је најнормалније поједена после од стране оних који представљају богове као и од њихових саплеменика. Они знају зашто једу баш ову животињу; могу да је једу за инспирацију, за љубав, за стрпљење, за снагу, за лепоту или било шта друго. За нешто добро. Ниједна жртва никад није принета за jötnar-е! Молитва вогу, молитва у самоћи, није веровање у неко натприродно биће које слуша молитве од некуд; то је форма медитације и подсетника. Буди добар, буди праведан, буди победник, буди вешт или штагод! Ниједна молитва никад није упућена jötnar-има! Исто је и са зидањем храма за божанство; када год га видите, посетите или и помислите на њега, јачате божанство у вама. Ниједан храм никад није изграђен заjötnar-е!





Европска религија је једноставно «организована форма за гајење доброте у себи». Божанства, исто као и jöntar-и, су силе које делују како у нама тако и на другим местима у природи. Она нису «натприродна бића». Она су права људска бића (или боље била…жалосно је али их ми више не представљамо), она су праве статуе, прави идеали, праве слике и прави симболи, она утичу на наш ум директно. Оно што осећамо утиче на нас. Ниједан атеиста не може то да порекне.


Бити религиозан није нешто чега треба да вас је срамота, све док сте религиозни на европски начин. Са друге стране, бити атеиста није ни мало боље него бити нихилиста; одбацивати сва божанства Европе и онога шта она представљају. Бити атеиста је уствари горе него бити хришћанин, зато што хришћани још увек вреднују добри, стари европски морал, који су припојили у њихову, иначе јеврејску веру, када већ Јевреји то нису успели током покрштавања Европе.


Метар


Хришћанство; 90% европска религија, 10% јудаизам


Ислам; 90% јудаизам 10% религија арапских племена


Атеизам који одбацује европска божанства; 100% нихилизам


Нихилизам; 100% јудаизам


Јудаизам; 100% «сатанизам» (тј. активно гајење jötnar-а у човеку)


Да бисте били Европљанин у уму и духу, морате пратити европску религију, на начин који вама одговара. Није добро пити пиће које је 90% чиста вода а «само» 10% чист отров (прим.прев. мисли се на хришћанство). Ако га пијете отроваћете ум и ваш дух а и тело. Уместо тога сви треба да постанемо, или бар да се трудимо да постанемо богови и богиње, исто као што су наши преци радили! HailaR WôðanaR!





Постови који се односе на ову тему:


The Vibrations of the Universe.


De Mysteriis Dom Sathanas.


Divine Light.


Divine Light II.


The Key & the Light.


The Sacred Dance.


Yggdrasill & the Sacred Wells of Wisdom.





Превео Александар Маслар


http://thecallofthule.wordpress.com/

Нема коментара:

Постави коментар