среда, 10. јул 2013.

Магија нашег Света

Магија нашег Света

Варг Викернес



Пре много векова, човек би се усудио да уђе у пећину, и видевши како резбарије на зидовима пећине оживљавају док их бакља коју држи у својој руци треперећи осветљава, био би емоционално, интелектуално и духовно пробуђен. Напуштао је пећину са новим значењем у животу и са осећајем да је просветљен!

У нашем добу ми смо бомбардовани интезивним сензуалним стимулацијама, са свих страна, где год да окренемо главу. Видимо покретне тродимензионалне слике, улазимо у дигиталне и виртуалне светове и слушамо све могуће звукове које људски ум може да замисли. Доживљавамо екстремне брзине и имамо опрему да се попнемо на највише планинске врхове нашег света. Летимо изнад облака и искачемо из авиона који лете високо, само да би смо пали безбедно на земљу. Ипак, смртно се досађујемо. Истраживања показују да се, модерни европски човек и жена, плаше досаде више од било чега. Више Европљана почини самоубиство данас него икад пре.

Древне игре лова су замењене ловом на нова искуства. Свет се распада око нас, али ми немамо времена да бринемо о томе; ми смо презаузети терањем досаде и проводимо све наше време јурећи тај илузоран осећај животног смисла. Што брже трчимо, гласније вриштимо, дубље ронимо, више се успнемо, што радимо екстремније ствари, идемо све даље од свих осећања смисла живота.

Ако желите праву магију у свом свету, предлажем вам да искључите пропагандни екран (ТВ) и ваш рачунар и гледате у ватру или звездано небо. Искључите електрично светло и упалите свећу. Паркирајте ваш ауто и пешачите до најстарије шуме која вам је приступачна. Оставите Ајпод или МП3 плејер код куће и слушајте песму птица, како ветар дува и киша пада. Затворите очи и сањајте; посетите свет ваших срећних и напредних предака и схватите зашто ништа нису мењали у њиховој култури у периоду од 500.000 година.

Превео са енглеског Александар Маслар

http://thecallofthule.wordpress.com/

Нема коментара:

Постави коментар