недеља, 22. јун 2014.

О Технологији и Природним Способностима


О Технологији и Природним Способностима


Варг Викернес
Изворни текст


За почетак мало музике

Данас нам је технологија неопходна да бисмо преживели, добрим делом и због тога што су непријатељске групе које желе да нас униште опремљене свом могућом технологијом које могу да се дочепају. Исто тако, треба да смо свесни чињенице да нам је без обзира на све, потребно нешто технологије, чак и у идеалном свету. Чак и копље и нож који се користе у лову, нека су врста технологије.

Пре него што наставим, желео бих да раздвојим технологију која је неопходна и није штетна по околину или самог човека, од технологије која није неопходна и која је штетна по околину и самог човека. Чисто због једноставности, назваћу их “добром” и “лошом” технологијом, респективно.
Озбиљан проблем у вези са лошом технологијом је тај што омета позитивну природну селекцију и промовише човеково назадовање. Човеку без икаквих природних способности, наједном је дата прилика не само да преживи, већ да то учини на штету оних који су бољи од њега.
На пример, ловцу више није потребна вештина и храброст, он може да само да упуца било које створење са безбедне удаљенсоти и локације, неким пушкама и са 2 км удаљености. У ствари, индустријски узгој учинио је лов превазиђеним и у великој мери уклонио човека из природних процеса (чак и из процеса обезбеђивања хране), тако да је изгубио све здраве и природне везе са природом – а човек без таквих веза брзо ће да уништи све што је природно. Савремен човек то и чини: уништава и своје окружење и себе.

На дуге стазе, ова технологија уништава човечанство и полако претвара некада креативног, вештог, храброг, здравог и разумног човека, у ужасно подљудско створење, које пати од свих могућих болести – како физичких, тако и менталних. У неком тренутку, човечанство ће да постане толико дегенерисано, да више неће бити способно да одржи чак ни технолошко друштво које је само створило. Шта ће се онда десити? … Да, човек ће евентуално да постане толико дегенерисан, да неће бити физички способан чак ни да замени сијалицу, или да схвати како се то ради.

Преживели?

XXXXX

На дуге стазе ова лоша технологија ће уништити и околину, која је неопходна човеку да би преживео. Шуме које су некада биле пуне биља и дивљачи, претворене су у поља која производе генетско модификоване усеве, која су у власништву сићушне корумпиране, окрутне, циничне, похлепне, неискрене и злокобне “елите”. Језера и океани који су некада кључали од рибе, претворени су у огромне депоније за ђубре и хемијски отпад. Само градови расту и још више убрзавају човекову пропаст. Још више лоше технологије се уводи као решење за проблеме настале због лоше технологије и изгледа да је једини пут за излазак из тога катастрофа
Свет који је зависан од лоше технологије је веома рањив, чак и од стране природних хирова: соларне олује, земљотреси, вулканске ерупције, повратак ледених доба, чак и лоше време могу да га униште. Тако да чак и ако никад не останемо без енергије која је неопходна за одржавање савременог света и чак и ако човек не буде имао довољно времена да буде толико уништен да више не буде способан да одржава свет у коме живи, овај модерни свет ће у неком тренутку пасти.
Неки могу да се запитају: како то да интелигентна врста добровољно доводи себе у ситуацију у којој ће да буде уништена? Само је питање времена када ће то да се догоди, а може да се догоди на толико начина!

Док тај дан не дође, користићу лошу технологију како бих промовисао сан о једноставнијем животу, о животу у друштвима са “добром технологијом”, која негују здравог човека и његов здрав однос према природи у којој живи и чије је део. Када тај дан дође, бићу спреман и способан да не зависим од лоше технологије и да обезбедим опстанак свог рода, а то ће бити и многи други.
Мада пад модерног света “лоше технологије” неће бити и пропаст “човечанства”, углавном ће бити пропаст за оне који нису имали довољно разума да побегну из смртоносне замке – нешто што су могли да ураде да су се вратили једноставнијем животу. Човечанство ће заправо да профитира од овакве “катастрофе”, биће прочишћено тако што ће његове “ћелије канцера” бити уклоњене. И Мајка природа и човечанство ће да буду подмлађени оваквом “катастрофом”. Мајка природа ће да поврати оно што је цивилизован човек отео од ње. Земља ће поново да буде зелена и богата животом. Ово ће да уклони све трагове света лоше технологије и човечанство ће ући у (нов?) дуг период, у коме лоша технологија неће бити виђена  као нешто добро. Могуће је чак и да ће бити створена и поштована  универзална  правила, како би обезбедила то да се за дуго времена спречи поновни проналазак лоше технологије: пре него што човек (поново?) уђе у период пада…

Преживели!

1_7

Неко је некада рекао да “не постоји ништа ново, само оно што је заборављено”, а могуће је да је то намерно заборављено, због тога што су неки били довољно мудри да схвате да је то била лоша технологија.

Једноставнији Живот





7 Примера “добре” Технологије:

Глинени лонац
Одећа од природне тканине и крзна
Увеличавајуће стакло од кварца (…да, нисте знали да су га имали у каменом добу, зар не? [Користили су га да брзо направе ватру])
Јурта шатори
Акустични музички инструменти
Биљна медицина
Свеће од воска

7 Примера “лоше” Технологије

Аутомобили
Авиони
Индустријска пољопривреда (заправо пољопривреда сама по себи… ловачко-сакупљачки начин живота је супериоран у односу на пољопривредни у сваком смислу)
Ватрено оружје
Асфалтирани путеви
Савремена медицина

Електрична струја (заправо: све што треба струју да би радило)

http://thecallofthule.wordpress.com/

Нема коментара:

Постави коментар