недеља, 22. јун 2014.

Стварна Божанства


Стварна Божанства


Варг Викернес
Изворни текст


Као што је објашњено овде, наши преци нису веровали у “богове” у смислу данашњег схватања овог појма. Термин “бог” (енг. “god”) из енглеског језика је англо-саксонски термин, изворног значења “добар” (“good”), “добра ствар”, “добро дело”, “корисност”, “доброта”, “благостање”. Добри и корисни духови природе слављени су као “богови”, а штетни, понекад и злокобни духови природе, наравно нису.
Европска божанства су била (и још увек јесу) идеали, позитивне идеје, као што је нпр. “дух искрености” или “дух правде” и осим ако нису отеловљени кроз глумца или глумицу који играју улогу бога или богиње, ова божанства наравно никад нису одговарала на човекове молитве. Тако да није постојала патолошка веза између паганског Европљанина и његових божанстава. Није се односио према својим божанствима на начин на који се јудео-хришћани односе према њиховом “богу”. Није чуо гласове, “божији глас”, када у стварности није било никог ко би му се обраћао. Није очекивао да ни од чега настане нешто. Није се обраћао ничему.  

Коме се овај тип обраћа?

Jesus-Christ-Praying-Wallpapers-10

Његове жртве су биле намењене стварним божанствима; давао је нешто својим божанствима и добијао нешто заузврат. Његове молитве су биле упућене стварним божанствима; тражио је нешто, преговарао са божанством и на крају би се сложили око тога. Могао је да види, додирне и комуницира са својим божанствима: она су била стварна! Божанства су била отеловљена од стране мушкараца или жена од крви и меса. Била су одржавана вечно младим, бесмртним, путем годишњих избора.
Ово је био случај у древној Грчкој, древној Скандинавији, древној Британији, древном Египту, древној Персији итд., свугде где је обитавао европски сој.

Веома стварно божанство:

Zeus_pompei

И духови природе су исто тако веома стварни, називали су се духовима због тога што нису телесни. Они су било оно што бисмо данас назвали идеалима: искреност, храброст, правда, здравље, лепота, чистота, невиност, доброта, љубав итд. Ови идеали – духови – виђени су у стварима у природи. Посебно храбра животиња била би повезивана са духом храбрости, посебно племенита са духом племенитости, посебно снажно дрво са богом снаге итд. Увек можете да кажете да “не постоје духови”, али нећете бити у праву ако кажете да не постоје искреност, храброст, правда, здравље, лепота, чистота, невиност, доброта, љубав итд.

Још два стварна божанства:

bragi_741935358

Тако да су европска божанства била веома стварна. 


http://thecallofthule.wordpress.com/2014/06/01/%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%B0%D1%80%D0%BD%D0%B0-%D0%B1%D0%BE%D0%B6%D0%B0%D0%BD%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%B0/

Нема коментара:

Постави коментар