среда, 13. новембар 2013.

Божанствена Светлост II

Божанствена Светлост II


Варг Викернес
Предложио бих вам да, док будете ово читали, слушате песму Nocturnal Hecate групе Daemonia Nymphe. Већ сам вам то предлагао и раније, али добре ствари могу и требају да се понављају. Њихово музика је предивна чин, коју не смемо да потцењујемо.
***
Светлост није материјална, тако да може да продире кроз физичке објекте, као што је објашњено овде. Много или мало светлости ће бити рефлектовано од површину објекта и тај објекат ће да нам се прикаже у овој или оној боји, у зависности од фреквенције светлости коју рефлектује. Као што је објашњено овде, светлост је виђена као манифестација божанског, ако не и као само божанство. Сунце и светлосне појаве проузроковане Сунчевом светлошћу су антропоморфизоване; нпр. зоре је названа Остр (Скандинавија) или Еос (Грчка), дуга Бифрост/Ирис, моћ Сунчеве светлости Балдр/Аполон, а само Сунце Суна/Хелиос.
Морфеј и Ирис (Пјер Нарцис Гуерин 1811.):
424px-Guerin_Pierre_Narcisse_-_Morpheus_and_Iris_1811
На одсуство светлости се гледало као на веома опасно, али на рефлексију Сунчеве светлости од небеских тела се гледало на нешто што је моћније чак и од саме Сунчеве светлости. Да; сама светлост је добра и чиста, али она се мења када се рефлектује од неки објекат. Ово наравно објашњава и зашто су метали, посебно злато, сматрани светим, када су ушли у употребу; рефлектовали су светлост веома добро.
Сунчеве кочије из Данске:
Solvogn
Пре него што су метали ушли у употребу, на мора, језера, реке и воду уопште, се гледало као да су нешто свето, због тога што су рефлектовали светлост тако добро. Не само да је Сунце бојило море када је залазило на западу, већ се и Месец огледао у водама светих језера; божанствена светлост је била рефлектована од Месеца (Мани/Селена и Скади/Артемида) и ово рефлектовано светло је обасјавало свето језеро и његову околину. Свако ко буде истраживао још о овоме, наћи ће оваква света језера свуда широм Европе, у именима места и именима језера, а ако не у именима, онда ће то бити свако језеро близу врха планине или брда, где се свако јутро може видети како Сунце излази. Свето језеро је неодвојив део наше религије.
Свето језеро Неми у Италији:
800px-John_Robert_Cozens_002
Светлост која је рефлектована од свето језеро, свето огледало, је била прочишћујућа светлост; вилењачко дете Бога Месеца и Богиње Месеца које благосиља човека – баш као што је радио и Балдр/Аполон, вилењачко дете Бога Неба и Богиње Земље.
Као што знамо из грчке митологије, син Хелиоса/Суне се зове Фаетон и он је познат по томе што је покушао да вози очеве кочије, али је изгубио контролу и запалио Земљу. За Селену/Мани се каже да имачетири Хоре са Хелиосом, исто тако и смртника Музаиоса.
Оно што можемо да прочитамо из наведеног, је то да светлост из овог “Месечевог огледала” може да буде веома благотворна, просветљујућа и корисна, али исто тако и опасна за оне који јој се изложе. Ово се наравно слаже са европским народним веровањем о Месечевој светлости, у коме може да вас претвори у лудака (енг. lunatic, од латинског имена Месеца, Luna).
Ово објашњава кака прелепа Селена може да има мрачну страну, названу Хеката, богињу раскршћа, ватре, светла и враџбина. Да, када погледате у ово “месечево огледало”, можете да дођете до раскршћа у животу и вероватно ћете бити или благословљени овом светлошћу или ћете постати лудак. Ваш ум осветљавате са светлошћу која је, у метафизичком смислу, много моћнија чак и од саме Сунчеве светлости; она је рефлектована од Месеца и тако је постала јача.
Хеката:
Circe_Offering_the_Cup_to_Odysseus
Знамо да ова светлост може да активира нешто у нама, исход може да буде и добар и лош, или можда неће имати ефекта на вас. Неки запале Земљу или постану лудаци због тога што нису спремни да контролишу оно што је активирано, неки одшетају непромењени због тога што њихови умови нису отворени за ово (још увек?), али неки одшетају са чаробњачким моћима и од тог тренутка су чак још више божански и много бољи него што су то били раније. Пробајте сами… ако се усуђујете. HailaR WôðanaR!
Kampf der untergehenden Götter, (Вилхелм Хајне):
800px-Kampf_der_untergehenden_Götter_by_F._W._Heine
Превео са енглеског Александар Маслар


Нема коментара:

Постави коментар