среда, 13. новембар 2013.

Тимус

Тимус


Варг Викернес
Древни скандинавски опис човека је веома интересантан; он описује физичко тело као lîk (“леш”), животну снагу која даје живот лешу каоvörðr (“чувар”), способност кретања и учења кроз понављање као hamr(“облик”), ум и способност резоновања као hugr (“ум”) и дух – који даје божанске моћи – као önd (“дух”).
Све физичко је lîk .
Свака биљка такође има vörðr.
Свака животиња такође има hamr.
Свако људско биће такође има hugr.
Сваки натчовек такође има önd.
Lîk треба тежак рад или физичко вежбање; vörðr треба топлоту, сан и светлост; hamr радости и захвалност; hugr безбедност, креативан израз, музику, уметност и снове, као и менталне изазиве; önd хармонију, супер-индивидуалистичку перспективу и више значење. Ипак, да би напредовала и преживела, тела требају и супротности свега овога: lîkтреба одмор; vörðr хладноћу и таму; hamr тугу, жалост, тишину и празнину; hugr треба опасност, духовни мир и тишину; önd треба дисхармонију и тугу, као и немилосрдност. Превише од једне од ових ствари може да буде деструктивно, без обзира које је ствар у питању. Свака треба и позитивно и негативно. Ноћ и дан. Лето и зима. Сунце и Месец.
Ако божански човек изгуби свој дух, он постаје обично људско биће. Ако обично људско биће изгуби свој ум, оно постаје животиња. Ако животиња изгуби свој облик, она постаје биљка. Ако биљка изгуби своју животни снагу, она постаје леш.
На више грчком и калсичном езотеричном језику ова тела би била названа: физичко биће (lîk), етерично биће (vörðr), астрално биће (hamr), ментално биће (hugr) и дух (önd).
Физичко биће су наравно наше месо и кости; суд у коме су сва друга бића. Вероватно можемо да кажемо да животна снага обитава у крви и неким другим “животним текућинама”, али највероватније у самом срцу. Облик би био наша духовна форма, невидљива фигура око целог физичког тела (чак и ако изгубите физички екстремитет, духовни екстремитет би и даље био тамо). Ум би природно био лоциран у мозгу.
Шта је онда са духом? Где он обитава?
Тимус је веома ретко помињан људски орган, углaвном из разлога што не знамо заиста чему служи, осим што знамо да је део имунолошког система. Платон је помињао тимус као један од три делова душе и – као што је најчешће и случај – древни људи су били ближе истини него што смо ми данас. Тако да можемо да претпоставимо да дух обитава у тимусу, као што је сугерисала моја жена у једном од наших разговора, иако и поједине животиње имају тимус. Како то да објаснимо? Па, да бисте имали дух морате да имате тимус, али присуатво тимуса не мора да значи да имате дух. То је орган који би удомио дух ако би био присутан.
Грци данас употребљавају овај термин да означе “гнев”. Као што знамо, име Один се преводи и као “бес” и као “ум”, а руна која је повезана са Одином се назива ansuR, од прото-индо-европског *ans-/and-(скандинавски âss, познатије по свом облику множине æsir), што се преводи као “дух” и симбол јој је врх рибарског копља, оног које се користило у камено доба за хватање рибе. То је дух који потиче са неба и везује се за земаљско тело, које претвара у божанско! Один је човек, божанства у човеку, божански човек. Наравно и други поменут термин за дух, önd, исто је изведен од заједничког прото-индо-европског корена (*ans-/and- ).
Один постаје све интересантнији и интересантнији као божанство. Схватамо да многи мисле о њему као о “краљу богова”, чак иако је Тир (Tyr – старији облик TîwaR) очигледно моћнији и заиста прави краљ богова. Тир је Бог неба. Один је само један аспект Тира. Они су наравно једно исто, а ипак различити; Один је небески зрак који улази у човека и инспирише га!
Име TîwaR је исто тако интересантно; оно се преводи као “зрак”, али је познатије по значењу “богови”. Он је божанска светлост, не од Сунца или Месеца, не од неке планете или звезде, већ од свих небеских тела која емитују светлост укупно! На крају свега, он је ипак Бог неба! Один је божанска светлост, која инспирише човека; светлост коју човек види и узима. Ова светлост може да дође од једног небеског објекта, или од неколико њих.
Ако уклоните тимус из човековог тела, он неће умрети, али орган за који претпостављамо да је кућа за дух више неће бити тамо, тако да можемо да претпоставимо да он више неће имати дух. Од тог тренутка он ће само да буде обичан човек – осим наравно ако то већ и није био, у ком случају нећемо да видимо било какву промену. Ако извадите срце, више нећете имати животну снагу, у том случају ћете умрети и дух ће вас напустити. Ако изведите мозак, више нећете имати ум, а живот без мозга није уобичајен – мада лако можемо да помислимо супротно, када видимо потезе наших политичара.
Сада долазимо до расистичког дела; да, као што сте можда и помислили, само европски човек има способност и капацитет да “удоми” дух, да буде инспирисан од стране божанстава, да живи као део божанства, да буде и сам божанство! Да би сте урадили све ово морате да имате европску (=неандерталску) крв. Даље, морате да имате довољно напредан и племенит ум, наравно и тимус који није оштећен нпр. радијацијом. Коначно, морате да такорећи активирате просветљење, религијом и религијским ритуалима.
Ово, даме и господо, може да објасни зашто ја – прилично безнадежно нерелигиозна особа – налазим да је древна европска (=неандерталска) религија толико важна. Свака друга религија на овој планети је само погрешно интерпретирана и схваћена древна европска религија, понекад чак и изврнута, изопачена, злобна и запрљана њена верзија – као што је случај са јудаизмом. Ни један не-европски народ није створио религију; они су само долазили да уче од европске религије и направили сопствене религије по ономе што су могли да схвате и науче из ње!
Данас постоје три људске врсте и много људских раса, али заправо само три типа људи; они који су божански, они који имају потенцијал да постану божански и они који нису божански. Европљани могу да буду од било ког од ова три типа, али су остали од овог последњег. Само просвећени европски племенити човек је Божански човек – и да; он је увек “аутистичан“. HailaR TîwaR! HailaR WôðanaR! 
Превео са енглеског Александар Маслар

Нема коментара:

Постави коментар