понедељак, 17. јун 2013.

Váli – Изабрани

Váli – Изабрани

Варг Викернес



Просечан коефицијент интелигенције оних који верују у јеврејског „Бога“ је прилично нижи од коефицијента оних који себе називају атеистима. Иако коефицијент интелигенције није увек најбољи начин за мерење стварне интелигенције неке особе, ипак помаже да створимо слику о нечијој интелигенцији. Према томе можемо да претпоставимо да су религиозни људи, генерално говорећи, мање интелигентни од оних који то нису.
Када бисмо веровали у европска божанства на исти начин на који Хришћани, Јевреји и Муслимани верују у њиховог лажног бога, мислим да не бисмо били много паметнији од њих. Ми знамо да божанства представљају идеје и концепте, да су она метафоре и узори, слике предака и манифестације њихове части.
Ипак постоји метафизички аспекат који није обухваћен овим објашњењем; гласови наших предака који нас воде; помоћ за коју многи од нас имају стваран осећај да је добијају од божанстава; заштита коју многи од нас осећају да примају од божанстава; дубоко укорењен осећај божанског значења. Ове ствари нас чине такорећи религиозним и због њих не можемо да се дефинишемо као атеисти. Да, наш Паганизам је веома логичан и научан али постоји и интегрисанметафизички аспект. Шта је то? Како да га научно објаснимо? Зашто га осећамо ако није стваран?
Немојте погрешно да ме схватите; не причам о слушању гласова или добијању наређења од стране богова или духова у пећини, то би пре било предмет за психијатрију него за било шта друго, и свакако не причам о људима који имају „визије“ после конзумирања опојних дрога. Говорим о дубоком осећању правог значења, о осећању да сте благословени и заштићени, о томе да знате да сте у праву чак и онда када немате доказе који би то подржали – све то би сте касније открили да сте стварно били у праву. Можемо ово описати као пуку интуицију, ипак ту постоји нешто више. То је као метафизички компас који је увек способан да нас правилно усмери. То је као дух чувар који нас чини сигурним да бисмо могли да ходамо кроз ватру ако затреба а да се не повредимо, чини нас неповредивим у смрти. То је као чаробњачка вага која нам говори шта поседује супстанцу а шта не. То је као рука која нас придржава да не паднемо. То је као топло светло које растерује таму око нас у леденом свету. То је као девојка ратница која нас нагони да будемо храбри и да се не плашимо ничега. То је сазнање да су божанства у неком смислу врло стварна!
Наша божанстава нису базирана на обожавању златног идола или погрешној интерпретацији божанског концепта неке друге културе. Наша божанства су много тога, много различитих ствари, тако да поред логичких и аспеката које можемо да осетимо постоје и метафизички које још увек не можемо да објаснимо рационално.
Пре него што завршим, морам да кажем пар речи о Паганском ритуалу. Он није везан за опроштај или спасење ни за вечни живот у неком измишљеном „Рају“ или било шта слично; Пагански ритуал представља метафизичку едукацију, има намеру да просветли и такорећи уздигне до божанског. Ритуал је пре свега метафизичка стаза са препрекама и није опраштајући, ако не успете – нисте успели. Само ће најбољи успети, зато што је ово природна религија, она гаји снагу, лепоту, здравље, част и праведност; квалитет пре квантитета. Одабрани у Паганизму су најбољи по достигнућима и интелекту, не рођењем. Паганско племство није наследило њихова племићка права, оно их је заслужило! Они који нису успели спустили су се корак на социјалној лествици. Изабрани у Европи су они који израњају из загробних хумки као новорођенчад из материце, они су као богови или богиње лично! Они су наши Váli – Изабрани! Просветљени, мудрији, бољи са новим правима и дужностима у животу; са божанским бићима као деловима њих самих!
 

Jудео – Хришћански „изабрани људи“. Типична јеврејска деца:




Пагански потенцијални „Изабрани“. Типично норвешко школско одељење (славе Норвешку уставност, која је до 1951 укључивала (параграф 1а): „Јеврејима и Језуитима још увек ће бити забрањиван приступ у Краљевину Норвешку“):





Извор текста: http://thecallofthule.wordpress.com/


Нема коментара:

Постави коментар