недеља, 22. јун 2014.

Тотемизам

Тотемизам


Варг Викернес


Изворни текст

Наши преци су веровали да часни мртви могу поново да се роде, уласком у загробну хумку и сакупљањем животне снаге мртвог. У каменом добу узимали су бутну кост (животну снагу) и лобању (ум) мртвог, како би постали он. Када би напуштали загробну хумку са овим тотемским предметима, док се Сунце уздизало, сматрали су се поново рођеним. Мртви се вратио из краљевства смрти!
Ако верујете да животна снага може да се сакупи на тај начин, тада идеја узимања животне снаге другог створења и стављање те снаге око сопствене као заштите, да бисте постали нерањиви или бар много јачи, није толико далека. Исто може да се каже и за идеју скривања ваше сопствене животне снаге на неко место и коришћења животне снаге неког другог створења, што би значило да ако сте повређени, штета се наноси створењу чију животну снагу носите, а не вама.
Тако да једна од ствари о којој често чујемо у причама и митовима је нерањиви херој. Ништа не може да га повреди, због тога што је уроњен у реку Стикс (Ахил), носи кожу Немејског лава (Херакле) или због тога што носи кожу медведа, вука или вепра (“берзеркери”). Други су нерањиви због тога што је њихова животна снага заштићена (Балдур) или скривена на неко место (тролови из бајки).
Да бисте начинили хероја (или трола) рањивим, прво морате да нађете његову животну снагу, или нађете место на коме је рањив, нпр. Ахил је рањив само тамо где га је његова мајка држала, када га је потапала у реку Стикс; Балдур једино може да буде рањен помоћу имеле (која је заправо његова животна снага), а тролови једино могу да буду рањени уништењем њихове животне снаге. 

***

Данас можемо да се смејемо када чујемо за овакво “сујеверје”, али у исто време, још увек смо потпуно обузети истим “сујеверјем”. Исте тотемске идеје прожимају све друштвене слојеве. Живимо са идејом да добијамо неку врсту животне снаге, заштитне снаге, или неке друге снаге, коришћењем или окруживањем одређеним брендовима, симболима или чак делићима других о којима имамо високо мишљење.
Када возите кола одређеног бренда, добијате неку врсту снаге; носећи одећу одређеног бренда, добијате неку врсту снаге; носећи одређени симбол, добијате неку врсту снаге; облачећи мајицу са именом одређеног бенда, добијате неку врсту снаге итд. На неки начин осећате да сте постали оно са чиме се повезује тај бренд, добијате животну снагу коју представља тај симбол, постајете део бенда чију мајицу носите итд.

Чаробњак, каквим га најчешће видимо:
6212096804_dab1160cb6_z

Увек можете да исмевате друге који ово раде, који купују скупа кола одређених брендова због тога што се осећају боље у њима, који морају да носе одећу овог или оног бренда, који носе Торов чекић или крст око врата, који желе аутограм уметника кога цене итд., али је истина: на неком нивоу сви ми ово радимо. Тако смо направљени. Такви смо. То нам је дубоко укорењено у људској природи. А нема ничег лошег у вези са нашом природом!
Желели то да признамо или не, сви ми верујемо у чаробњаштво. Не схватамо то увек, али верујемо. Уместо да се боримо против тога, игноришемо и исмевамо то “чаробњаштво”, треба да га пригрлимо и славимо и покушамо да научимо више о њему, због бољитка наше врсте.

Постови у вези са овом темом, овде и овде.

HailaR WôðanaR!



http://thecallofthule.wordpress.com/2014/06/07/%D1%82%D0%BE%D1%82%D0%B5%D0%BC%D0%B8%D0%B7%D0%B0%D0%BC/

Нема коментара:

Постави коментар