четвртак, 04. јул 2013.

Божанствено ДрвећеБожанствено ДрвећеВарг Викернес


Изворни текст


Уобичајено мишљење је да су све старе шуме Европе биле велике, дубоке и тамне и да су биле сачињене од старог дрвећа. Наравно, ово није случај. На многим местима у Европи нема довољно земљишта да би у њему расло велико дрвеће, без обзира на то колико је оно старо. Поред тога, баш као и данас, муње су повремено започињале шумске пожаре у којима је уништено доста дрвећа. На крају сваког леденог доба, шуме су, такорећи, морале да почињу раст изнова, поново полако да пузе на север преко отворених пејзажа који су оставили глечери, повлачећи се. Равнице су, на већини места, коначно замењене шумама, али све је било живо, ништа није остајало статично, у дужем временском периоду. Неке врсте дрвећа су преузеле – „освојиле“ – шуме и после неког времена јављао се потпуно нови тип шуме, вероватно чак и са различитом фауном.


Данас већина дрвећа у Норвешкој је четинарска (79%), али чак и у добу Викинга ставри су биле другачије; ако се тачно сећам храстове шуме су доминирале целом обалом. Онда је дошао 15. век и храстове шуме Норвешке, исто као и целе Европе, су веома пропатиле и на већини места нестале све заједно, зато што су јеврејизоване нације Европе похлепно почеле са колонизацијом и покрштавањем (јеврејизацијом) остатка света – у дрвеним бродовима. Четинарске шуме су завладале Скандинавијом.


Иако већина дрвећа у древном свету није била онолико стара колико би ми желели да буде, постојало је много њих која су била веома стара – веома старе шуме исто – и није ни чудо што су сматрана светим, што су гледана као манифестације божанстава.


Данас, ако кренемо у дивљину или нека места на којима су обично расту, још увек можемо да сусретнемо нека од веома старих стабала и још увек нас чине задивљеним, задовољним, чине нас да осећамо нешто духовно. Нешто божанско!


Неки могу да виде светлост, љубав и наду док клече испред баналне репрезентације неког разапетог Јевреја криминалца који полако крвари до смрти на римљанској направи за погубљење, али ја морам да кажем да ипак више волим свете објекте Древне Европе. Док сам био на пешачењу данас, сусрео сам нека од веома старих стабла a нека сам и фотографисао:

Човек је способан за креацију величанствене лепоте у нашем свету али сигурно је за то способна и сама природа. HailaR WîdanaR!


PS. У MYFAROFG (прим. прев. MYFAROG – RPG који је осмислио Варг Викернес) сам укључиио информације о свих 13 божанстава у години као и 4 која представљају годишња доба, и која врста дрвета се повезује са којим божанством. Иако је то RPG, препоручио бих га сваком кога ово интересује.Превео Александар Маслар

Нема коментара:

Постави коментар