недеља, 30. јун 2013.

Hamingja

Hamingja


Варг Викернес



Колико је мени познато, на исландском језику hamingja углавном значи «срећа», али се на старом норвешком преводи пре свега као vardøger или fylgja («пратилац», у смислу «духа чувара»). Vardøger је «двојник» који иде испред особе где год да она пође. Овај дух понекад виде и други људи уочи самог доласка те особе. Дословни превод и оригинални смисао речи hamingjа, са друге стране би гласио «онај који хода у hamr». Hamr је облик, форма особе.

Дакле, ко то онда хода у облицима и формама? И о којим облицима и формама говоримо овде? Митови нам говоре да богови могу узети  различите облике и променити се њих; птице, змије, инсекте, волове, вукове итд. Тако су и они „ишли у облицима“.

Ипак прво, ко или шта хода у облицима? Одговор је, наравно, наш дух. Ми се рађамо у облику, живимо (ходамо) у овом облику, а онда умиремо. Онда се поново рађамо, у новом облику, живимо (ходамо) поново и поново умиремо. И тако даље, то се наставља, можда заувек. Дакле, наши духови су бесмртни ентитети који само понекад промене свој облик; ми смо ти који ходају у облицима! Богови су ми, а ми смо они, баш као што су грчки  филозофи, уопштено говорећи веровали, можемо да ходамо у свим врстама облика. Од најнижих (бубе, црви) па све до највиших бића (богови), исто тако и у свему између. Ако је нешто физичко и ако има живот, оно је „посуда“ за неку врсту духа.

Ипак, морамо да наставимо да постављамо питања, шта је „дух“ онда? Каже се да духови и божанства такође могу да узму облик дрвећа и других биљака, као што је овде објашњено, цео живот је узрокован светлошћу. Тада би било коректно да зовемо наше духове и божанстава једноставно „светлошћу“. Или можда још боље „светлим вилењацима“? Белом  светлошћу! Дакле, суштина нашег бића је бела светлост која хода у облицима.

Међутим, наши најплеменитији и високо интелигентни преци, тврдили су да бисте могли да додате себе самог том светлу. Можете да га храните, негујете и да направите већим! Као што можете са гласином! Као што можете са својом Чашћу! Ваша Част ће, на духовном плану, осветљавати  свет другима, инспирисати их, ојачати њихову одлучност, утешити их  када су у невољи и помоћи им да пронађу пут кроз таму нашег света. Ми знамо да је ово истина. Ми још увек растемо од светлости створене у давним временима од стране наших Јунака и Јунакиња: Марка Аурелија, Торе Хунда, Михела Витмана, Децебалуса, Верцингеторикса, Араминиуса итд. Њихова светлост је и даље ту; сија, загрева и просветљујуе. Они су и даље ту, са нама, у нама, хранећи нас духовно, дајући нам метафизичку храну.


stamford_bridge
spartan-warriors-2  images (1)


Дакле hamingja није само наша срећа у животу, то смо ми, збир свих наших часних достигнућа, исто као и свих часних достигнућа наших предака која су нам духовна храна. Можете да је пустите да вене и бледи, кроз модеран живот срама који неће донети никакву светлост у њу и само је дотући, или можете да урадите као наши преци што су радили, тежите животу Части и Славе! Животу Бесмртне Славе! Буди духовна светлост која ће хранити твоје потомке у будућности, или престани да постојиш после умирања. HailaR WôðanaR!


Hâvamâl, stanza 76

„Говеда умиру,
браћа умиру,
исто тако и ти умиреш;
али знам једну ствар
која никад не умире:
стечена част.“

Нема коментара:

Постави коментар