субота, 26. април 2014.

Одакле долазимо и куда идемо

Одакле долазимо и куда идемо




Варг Викернес

Изворни текст

Многи од нас желе да знају одакле долазимо. Са великим интересовањем читамо о Дачанима/Трачанима, Илирима, Грцима, Келтима, Скандинавцима, Балтима и тако даље, али долазимо у опасност да упаднемо у замку коју до овог дана већина нас није ни приметила: мешамо имена племена, језике, уметност и културу. На пример, не успевамо да схватимо да термин “Илири” описује народ, а термин “Келти” не. Да, никад није постојао “келтски” народ (али је постојало “келтско” племе). Данас се термин “келтски” користи за језичку групу, као и за Халштатску кулуру.

Hallstatt_LaTene

Ширење такозване келтске културе из Халштата, већина њих схвата као ширење народа: да се народ из Халштата раширио по Европи. Жао ми је, али то једноставно није тачно.

Поређење које ћу да направим није савршено, али добро илуструје моју поенту: данас широм света имамо Coca-Cola, McDonalds, Microsoft производе, такође се свуда говори енглески језик, али да ли бисте рекли да је присуство ових производа и енглеског језика широм света доказ да се америчко племе раширило свуда по свету, освајајући га? Или бисте рекли да је то резултат трговине? И Норвежани пију Coca-Colu, једу у McDonaldsu, користе Microsoft производе, говоре енглески језик, баш као и већина Американаца и да, њихова култура јесте промењена због овога, али зар нису они још увек етнички Норвежани?
Зашто онда кажемо да су се “Келти” из нпр. Велике Британије или Галије првобитно дошли из Халштата? Халштат је њихов “прото-дом”? Да ли је САД “прото-дом” савремених Норвежана? Халштат је изворно место специфичне културе и та култура се раширила по Европи, али то није етнички феномен. Ово ширење није ни културу драматично променило, само је додало неке производе и обичаје културама које данас називамо “келтским”.

Исто може да се каже и за Културу ратне секире (за коју се неки претпостављају да је изворно индо-европска), која се проширила већином Европе. Добро, правили су стварно лепе ритуалне ратне секире, праве мушке симболе ратничке моћи, имали су стварно кул загробне хумке (“Хоћу и ја једну!”), а њихов индо-европски језик раширио се Европом. Али се није индо-европски ратнички народ ширио, освајао и замењивао народе Европе! Него су се, баш као и данас, добри, лепи и корисни концепти и уметнички изрази и идеје, ширили као ватра преко суве траве. Не потичемо сви ми од неке индо-европске “расе”. Нама се (за разлику од баскијских, финских и мађарских браће и сестара) само десило то, да су неки од наших предака били под јаким утицајем овог племена. Баскијци, Финци и Мађари, једноставно су прескочили овај тренд. То их не чини ништа мање Европљанима.

Corded_Ware_culture

Иако (изузимајући Баскијце, Финце и Мађаре) говоримо језике који се дефинишу као индо-европски, заправо ти језици се не састоје само од индо-европског. Да ли сте знали да само око 40% (!) германских речи има индо-европско порекло? Да, они нису уопште индо-европски! Они су “прото-скандинавски”. То их не чини ништа мање европским.

Оно што компликује све ово је наравно чињеница да су ова племена била номадска ловачко-сакупљачка, тако да, иако се нису ширила целом Европом и освајала и замењивала друге кад год су то хтела, доста су се селила. Ово чини веома тешким да идентификујемо одакле су дошла у Европу или куда су све ишла, пре него што су се коначно скрасила. Нити знамо да ли су та племена – која су створиле културе које су нам познате као Халштатска култура или Култура ратне секире – била велика или мала.

Оно што можемо да знамо за сигурно је да су сва племена (или “народи” ако желите), која су се селила по Европи током каменог и бронзаног доба, била из европске скупине, тиме мислим неандерталске скупине. Чак и у античком периоду, многа од ових племена још увек су изгледала као Неандерталци, што су и потврдили археолози у Француској, истраживајући гробове из француско-античког периода (више о овоме на Атали). Били су велики и снажни људи, плаве косе и светле коже, великих глава и моћних удова.

Изгледали су овако (Гали):
111_rd
gauls_colorimages (3)

И овако (Скандинавци):
The_Vikings_were_hated_everywhereteuton

И овако (Дачани):
images (4)
l_103_Dacian_Cavalry

И овако (Пикти):
Caledonian-pict

Да, чак иако су Неандерталци имали помало различит облик лобање (и понеке друге различите особине), још увек су изгледали скоро исто како су изгледали Европљани у Галији, Скандинавији и Дакији у античко доба (и како су Скандинавци изгледали све до викиншког доба). Још увек би личили на данашње велике, јаке и плаве (брадате) Европљане. Запамтите и то да нису били ништа мање лепи од најлепших плавокосих Европљана данас. Не дозволите да вас преваре јеврејске лажи о томе како су неандерталци изгледали!
Знамо одакле потичемо: од наше јединствене европске врста (Неандерталаца), али куда идемо? У још већу славу и величанственост! У Валхалу! HailaR WôðanaR!

http://thecallofthule.wordpress.com/

Нема коментара:

Постави коментар