уторак, 21. јануар 2014.

Наука у Скандинавској Митологији: Гравитација

Наука у Скандинавској Митологији: Гравитација


Варг Викернес

Изворни текст

У нашем Сунчевом систему постоји једна планета која осигурава живот на Земљи, онакав какав познајемо. Наравно, то је Јупитер. Да није гравитационог поља ове џиновске планете, површина планете Земље била би изроварена објектима из свемира.

Планета није случајно названа Јупитер. Скандинавски назив за божанство Јупитер је Тор (Þôrr). Он је познат као бог грома, мање као бог пољопривреде, још мање као бог кише. После грмљавине следи киша, а као што знамо киша је (ако пада у  нормалним количинама…) добра за пољопривреднике.

Тор се у Скандинавији обично зове “Тор са чекићем”, због тога што је познат по свом посебном чекићу, који су за њега направили мрачни вилењаци (=патуљци), под земљом. Чекић је првобитно био камен, што се може видети из етимологије речи чекић, која изворно значи “камен” (прим. прев. односи се на реч у скандинавским језицима). Он му се увек враћа када га баци у ваздух, а може и да буде толико мали да може да га стави у џеп или торбицу, ако то пожели. Такође је опремљен појасом који га чини дупло јачим, Мегингјордом (Meginnjörð, што значи “моћ Земље”).

Као што знате, гравитација проузрокује да киша пада на тло, да се камен врати у вашу руку када га баците у ваздух, а знамо и то да гравитација није пропорционална величини предмета, већ само његовој маси. Тако да његов чекић можа да буде толико мали колико он хоће, без да утиче на његову моћ. Природно, његов појас снаге се зове “снага Земље”, јер је то само још један назив за гравитацију; снага масе.

У скандинавској митологији, Торов задатак је да штити свет од камених и ледених дивова, баш као што планета Јупитер штити планету Земљу од камених и ледених дивова из свемира – помоћу своје гравитације. Уместо да ударе у нашу планету и униште овдашњи живот, камени и ледени дивови су усисани у Јупитер, његовом гравитацијом.

Даме и господо, пре него бог грома, кише и пољопривреде, наш драги Тор је пре свега и углавном бог гравитације. Ово може да објасни и то због чега је Тор једини бог у скандинавској митологији који има косу и браду рђаво-црвене боје; планета Јупитер је рђаво-црвене боје.

Које је још знање уништено од стране Јевреја хришћанства, пре него што смо ми успели да сазнамо за њега? Шта је све изгубљено због њих?

270px-Statue_of_Zeus

Римски: Јупитер
Грчки: Зевс
Скандинавски: Тор
Словенски: Перун
Келтски: Таранис
Балтички: Перкунас
Фински: Перкеле

220px-Перун.1998г.смеш.,тех.,бум.40,5х27,5

Превео са енглеског Александар Маслар


http://thecallofthule.wordpress.com/

Нема коментара:

Постави коментар