уторак, 15. јануар 2013.

Ротирајући точак (Свастика)

Бард прича: Део VI - Ротирајући точак (Свастика)

 

Ротирајући точак је најстарији религиозни симбол у Европи. Нађен је урезан у камење који датирају из каменог доба. Он симболише циркулисање свега у нашем универзуму.

Четири крака од точка представљају најважније „узвишене празнике" (зимска и летња прекретница, јесења и пролећна равнодневница), фазе живота (реинкарнација, рођење, живот, смрт), фазе дана (ноћ, јутро, дан, вече), приордне елементе (ваздух, вода, ватра и земља), Месец (млади, једна четвртина, пун и задња четвртина Месеца), људска тела (hugr, hamr, vörðr и lík), представља такође исток, запад, север и југ, итд. Ови кракови ротирају око своје осе ("the wyrd", светско дрво, душа и центар), као точак на врху мајског дрвета.

Ротирајући точак може бити конструктиван, може подарити живот и креативност, али исто тако може бити деструктиван, може одузети живот и дати заштиту. Кад ротира у смеру казаљке сата то је Сунчев точак који шаље моћ у свет из "wyrd-а"*. А када ротира у супротном смеру казаљке то је Торов чекић, он шаље моћ из света у "wyrd". Точак је ватра Сунца, која нас може опећи, он је такође вода која даје живот, исто тако нас та вода може удавити. Он ствара живот, али га и узима.

Када се користи у религиозном контексту Сунчев точак убрзава процесе, док их Торов чекић успорава или их враћа. Оба симбола у било којем случају могу бити позитивна и негативна, креативна и деструктивна, све зависи од ситуације.

Сврха кружења точка је да побољша, да буде уздигнут Боговима. Евентуално, након неодређеног броја кружења око своје осе, ми ћемо тада бити спремни да се вратимо у "Ásgárðr", у центар Сунчевог точка.

Ротирајући точак представља најбитнији део нашег верујућег система, фондацују наше религије и све у нашем универзуму би требало да се види кроз њега.

Варг Викенрес
25.09.2006 (Тромсо, Норвешка)


*wyrd - у вези са светским дрветом “Yggdrasil” и са истоименим извором. Нелинеарни временски концепт који је повезан са давном прошлошћу.

Нема коментара:

Постави коментар