четвртак, 11. септембар 2014.

О Вери


О Вери

Варг Викернес
Изворни текст
Већина верује у теорију еволуције, да је човек једном био примитивно створење, слично данашњим мајмунима. Верују да људи и мајмуни имају заједничке претке, заједничке корене. Скоро све се посматра и схвата у овом светлу. “Човек је раније био примитиван, а сад смо доста напреднији.” “Ми смо најнапреднија створења која су икада ходала овом планетом.”
(А затим одлазе да гледају фудбал на својим модерним телевизорима и урличу као мајмуни када њихов тим постигне погодак… Да; уистину “веома” напредно…)
Чули су вест да је ебола стигла и 10.000 је већ мртво? Управо су сазнали да је други народ освојио њихову отаџбину? Не. Њихов тим је управо изгубио утакмицу…
APTOPIX Brazil Soccer WCup.JPEG-08206
Исто тако, скоро све што данас радимо базирано је на некој врсти технологије. Можемо ли да летимо? Да, у напредним авионима и хеликоптерима. Можемо ли да заронимо у морске дубине? Да, у напредним подморницама. Можемо ли да саградимо највише зграде? Да, помоћи кранова и друге напредне машинерије. Можемо ли прецизно да мапирамо звезде? Да, користећи напредне телескопе и рачунаре. И тако даље.
Када размишљамо о древном човеку, одмах нам падне на памет да он није имао такве ствари, такву напредну технологију, па претпоставимо да није могао да уради ништа од овога. Ипак, постоје неки остаци прадавног света, као што су пирамиде у Египту и чак се и најмудрији од нас питају каква им је то технологија омогућила да их саграде. Да ли се икада запитамо да ли је можда био умешан неки други фактор, за који данас не знамо?
Технологија је данас најчешће одговор за све

- Глад?
- Напреднија технологија нам омогућава да произведемо више хране од мање земље.

- Смртоносни вируси?
- Напреднија медицина нам омогућава да производимо вакцине које више користе него што штете.

- Сунце ће умрети једнога дана?
- Путовање у дубоки свемир и интергалактичка путовања.
И тако даље…

Савремен човек верује у науку. Наука му пружа сигурност. “Не брини! Наука ће да нађе начин! Научници ће да реше све проблеме, користећи технологију. Без бриге. Наука и технологија ће нас све спасти! Алелуја!”
У стварности, сваки проблем који технологија реши, створи бар још један или два – или више – нових проблема, најчешће ништа мање драматичних, озбиљних и опасних. Понекад су негативни ефекти технологије која нас окружује канцери наших друштава, који ће нас – уколико их не зауставимо – потпуно уништити. Збрисати нас. Сатрти. Уклонити нас са лица Земље.
Али они “религиозни” не брину за то: свештеници… извините мислио сам научници, пронаћи ће нову технологију која ће решити ситуацију пре него што оде толико далеко! Зар не? Имајте вере у њих. Пустите их да наставе. Не заустављајте их. Не приговарајте. Све ће да буде у реду. Само иамјте вере…
Зар не?

http://thecallofthule.wordpress.com/2014/08/19/%D0%BE-%D0%B2%D0%B5%D1%80%D0%B8/

Нема коментара:

Постави коментар