среда, 31. децембар 2014.

О “Деда Мразу” (“Santa Clausu”) и празнику Јуле (Yule tide)

О “Деда Мразу” (“Santa Clausu”) и празнику Јуле (Yule tide)


Варг Викернес
Изворни текст
Halloween; hallow evening, посвећено вече, је вече када почиње посвећивање (иницијација) деце! У паганском свету деца нису виђена као права људска бића, све док не би прошла кроз овај ритуал. Чак им пре тога и није давано право име! Да би постало прави човек, свако дете је морало да прође кроз овај застрашујући, опасан и тежак обред. Морали су да превазиђу свој страх од мрака, медведа, мртвих и непознатог – и морали су да се брину сами о себи за дуже време.
Обред је почињао њиховим уласком у подземље, у краљевство мртвих; обично у пећину, у шупље дрво, или (касније) у загробну хумку. Ту су налазили остатке мртве особе чије су име желели да преузму; мртве особе која су желели да постану.
Сами су бирали ко желе да постану и само су наравно они часни били бирани за поновно рођење. Што је часнија особа била, више је ималапосмртне славе и самим тим је и било вероватније да ће бити изабрана. Људи су касније носили у гроб и своје драгоцености, не само своје име, како би уживали у њима и у следећем животу (или можда да би имали веће изгледе да буду изабрани за поновно рођење…). И да; деца су улазила у гробове, налазила ове драгоцености и износила их у свет живих. Давала су их чаробњаку и на тај начин му показивала  као која особа желе да се поновно роде.
Ово је био само почеак иницијације, чаробњак је задржавао драгоцености, чувао их, све до вечери Јуле – када је Тивар (Тир), часни, (поновно) рођен!
Између Heloween-a и вечери Јуле, деца су пролазила кроз многа искушења, о којима нећу овде дискутовати, а затим су се успешни враћали својим породицама на вечер Јуле – по ноћи, вођени чаробњаком. Тако да “вилењаци”, тј. духови мртвих, посећују на вечер Јуле. Природно, деца су обично била гладна, после периода у коме су дуго живела сама, тако да су им родитељи остављали храну у дневној соби на вечер Јуле: велику чинију каше, можда? Касније, после покрштавања, овај обичај је био исувише пагански онима који су били на моћи, тако да су Пагани морали да преселе овај обичај храњења мртвих који се враћају, малих “гоблина” (како су ову децу називали хришћани), у амбар. Коначно, деца су била поново рођена, као појединци које су изабрала из гробова. Тада би им чаробњак давао драгоцености које су сакупили из гроба; деца су сада поново рођена као мртве особе из гробова и ови предмети су били њихови. Тако да су само вратили назад оно што су понели са собом у гроб у прошлом животу.
Ипак, нису сва деца успевала у овоме, нису била довољно “добра”, тако су нестајала пре вечери Јуле и овој “лошој” деци је даван пепео из гроба. Она су остајала деца, морала су да покушају да стекну име следећег Heloween-а. Чаробњак је враћао предмете мртвих који нису поново рођени у гроб; или их је често остављао у улазима у гроб.
Деци која су успела давано је име, право име и затим су путовали од фарме до фарме, да поздраве чалнове своје фамилије и комшије и да их упознају са својим новим именом. Због тога овај обичај називамо “julebukk” (Yule-bow); културно су се клањали док су се представљали, након што су поновно (рођени) на вече Јуле.
Више о овоме можете да нађете у мојој књизи Sorcery and Religion in Ancient Scandinavia, а заправо много више у MYFAROG, али о овој теми пишем баш сада јер нам се ближи вече Јуле и као што знамо; сваке године слушамо којештарије Хришћана, атеиста, као и других, о слављењу Јуле, о томе зашто имамо “Деда Мраза”, зашто “добра” деца добијају поклоне, о гоблинима који једу кашу у амбару и свему што вам падне на памет. Њихово незнање је екстремно, њихова жеља да шире лажи још екстремнија и мислим да је вредно труда ту и тамо писати о овоме, како би се показало шта ова традиција у ствари значи.
Моја жена ће временом објаснити и више на њеном YouTube каналу и ићи ће чак и у више детаља него што сам ја у MYFAROG-у и ићи ће чак и даље у прошлост него што ја чиним у мојим писањима. Тако да вам препоручујем да пратите њен канал.
Можемо да се боримо против непријатеља наше културе свим могућим начинима, али мислим да је најбоље да једноставно укажемо људима на очигледну истину, на тај начин да отерамо њихову таму светлом.
HailaR WôðanaR!

http://thecallofthule.wordpress.com/

Нема коментара:

Постави коментар