недеља, 13. јул 2014.

Хришћани Бране Европу?

Хришћани Бране Европу?




Варг Викернес
Изворни текст
У ово доба слушамо многе којештарије. Једна од чешћих глупости коју стално слушам је следећа: “Да није било добрих монаха који су очували европско наслеђе, у виду књига, оно би било изгубљено. Тако да требамо да им будемо захвални на томе.” Пре свега, не би ни било потребе за очувањем нашег наслеђа, да ти исти монаси и њихова религија нису дошли и уништили велики његов део.
Друга уобичајена глупост коју чујем је следећа: “Хришћани су бранили Европу од ислама, од муслиманских инвазија и држали их на одстојању више од 1000 година!” Да, Европа јесте била покрштена до времена када су почели муслимански напади, али зашто би ова чињеница била битна у овом контексту? Да ли сугеришу да се Европљани у Шпанији, Византији и Француској не би бранили да нису били хришћани? Да ли би се можда обрнули на леђа и правили мртви и тек тако пустили да муслимани заузму целу Европу?
Ако се добро сећам, ни Гали, ни Брити, ни племена Германије, нису се обртали и правили мртви када су били нападнути од стране Римљана. Нити су се Саксонци обртали и правили мртви када су их хришћани напали у Француској. Нити су се Скандинавци обртали и правили мртви када су их хришћани нападали, током Викиншког доба. Нити било који нехришћански Европљани, када су се сусретали са страним претњама. Шта онда нагони хришћане да мисле да би се ти Европљани другачије понашали, да су их напали Муслимани? У паганској ери, када би били изложени заједничкој претњи, различита европска племена су се уједињавала и бранила снажно, вешто и храбро.
Људи се бране без обзира на своју религију. А људи су живели у Шпанији, Француској, Византији у времену муслиманских освајања. Тако да хришћани нису бранили Европу против ислама. Бранили су је Европљани и бранили би је без обзира на своју религију, а да су били Пагани (са осећајем Части), уместо хришћани (који су неговали понизност и слабост у човеку), сигуран сам да би то урадили и много боље.
А ја се питам: како тачно хришћанство брани данас Европу?

http://thecallofthule.wordpress.com/


Нема коментара:

Постави коментар