четвртак, 21. март 2013.

Не суди књизи према њеним корицама!


Не суди књизи према њеним корицама!

20/03/2013

Варг Викернес


Сви смо то већ чули раније: „Не суди књизи према њеним корицама“. Та идеја се промовише у нашем модерном друштву; то се пропагирало заједно са идејом да је немогуће имати неко предзнање о некоме на основу његовог имена, на основу тога одакле долази, и ако имаш такве „предрасуде“ ти си аутоматски лоша особа.

Жао ми је да то кажем, али ово је једноставно погрешно! Толико тога можете сазнати о особи само на основу тога како та особа изгледа, како се облачи, која му је професија, одакле долази, шта значи њихово име, итд.


Као прво, ви савршено можете да видите интелигенцију само ако погледате лице те особе, као и у његове очи, или исто тако можете да видите и недостатак интелигенције.


Очигледно интелигентне особе:






Очигледно неинтелигентне особе:





Са неким културним увидом ви можете такође, на пример, рећи да неко са 30 до 50 година у Норвешкој, који носи име Џони, Кенет, Рони, Томи, Рој, Роберт, или Роџер, да је веома, веома могуће како је у питању нечасна, непоуздана, неинтелигентна и необразована особа. Управо тако!  Невероватно да све то можете рећи само ако погледате његово име! Зашто? Зато што у Норвешкој само некултурни, такозвани хипи-родитељи, могу дати таква имена деци пре 30-40 година, а који су такође веровали у “слободу васпитања”, што би значило да су њихова деца била слабо васпитана, и завршавало се тако што нису били нимало паметнији од својих родитеља, који су имали изузетно лоше понашање. Наравно да увек постоје изузеци у оваквим случајевима, али у 9 од 10 случајева, било би вам паметно да, на пример, не дајете позајмицу особама са таквом именом, јер, према незваничним (и веома нелегалним) банкарским статистикама, око 90% свих случајева наплате потраживања у Норвешкој имају проблем управо са особама који имају таква имена. Тако да, претпостављам, можете доста тога рећи о особи само на основу његовог имена.

Овде у Француској сам научио да свака женска особа чије се име завршава са –а, је из радничке класе, и свако ко би назвао своје дете “Ензо” или “Ноа” или Матео” или нешто слично, је име такође радничке класе. Сваки француски племић би више волео да пузи го кроз улицу његовог града, са шаргарепом заденутом у његову задњицу, него да му се син зове “Ензо”, на пример. Наравно да нема ничега лоше у том имену, али у Француској оно доста говори о твојој социјалној класи.

Са неким културним предзнањем, ви можете сасвим довољно рећи о особи само на основу његовог имена…..

Када је реч о одевању, ми о томе већ доста тога знамо, тако да ја нећу пуно говорити о томе. Али ћу ипак нешто рећи; пре неколико година, ја сам живео близу Оријака, и током неколико недеља сваке године, они су имали неко левичарско позориште на отвореном, преплављајући град са левичарским губитницима (који користе јавни парк као тоалет!), обученим у оно што ја називам “левичарско-екстремистичка униформа”; сви су имали “дредове”, хипи одећу, сандале, и сви су се возили у старим ( и веома истрошеним) мини-комбијима. Док сам се возио са најстаријом ћерком и њеном пријатељицом, говорио сам им да је “возач тог мини-комбија, који је ишао испред нас, засигурно левичарски екстремиста”, то сам говорио сваки пут када сам видео такво возило, наравно они су негодовали, и мислили како могу бити тако пристрасан, све док нисмо прошли поред њих и видели те “људе” унутра… До сада нисам ни једном погрешио, и балавица која је седела позади, научила je лекцију о “предрасудама”.

Очигледан примерак ограниченог, пуног предрасуда и нетолерантног расисте:



Да, дошли смо до појма предубеђења о томе „одакле си“, и заиста можеш толико тога рећи о особи само на основу његовог расног, националног, регионалног, културолошког, социјалног статуса, па чак и економског. И ја морам рећи, да, наравно да можеш!

Ево на пример, ја могу са скоро тачном прецизношћу да спазим Норвежанина у гомили, у рецимо гужви лондонских улица, једноставно по начину на који Норвежани ходају. Он док шета заузима колико год може простора, док „староседеоци“ (свега 40% људи који живе тамо...) чине управо супротно, и раде све само да буду неприметни, тако да се могу лако уклопити у ту уску шетњу једног уз другог.

Жао ми је, али имати предубеђење није исто што и „предрасуде“. Предубеђње пре означава пред-знање. Ти пуно тога можеш знати о књизи само на основу њених корица! Наравно, постоје увек изузеци, али у већини случајева ти можеш знати доста о особи само на основу његовог изгледа. Ти такође можеш доста тога знати о особи само на основу његовог имена. Као и о његовом социјалном статусу. Можеш доста тога знати о особи само на основу његове националности. Можеш доста знати о тој особи само на основу његове расе. Или на основу боје његових очију.

Уколико у вашем животу желите неки стварни и практични ефекат овог текста, молим вас да почнете да верујете својој интуицији док упознајете неку особу; њихов изглед може да вас завара, али углавном није тако – и боље би вам било да у већини случајева верујете својој интуицији.

Моја интуиција ми говори да људи који овако изгледају, није им је за веровати и не треба очекивати ништа добро од њих:































Извор текста:
http://thuleanperspective.com/



Нема коментара:

Постави коментар